Kontorsarbetsplatser kan se ut på väldigt många olika sätt. Men en av de ting som är gemensamt för de flesta svenska kontor, är att på minst ett ställe, oftast i ett litet förråd eller liknande, står ett schabrak av en skrivare. Ok, det är ju även en skanner och kopiator för att vara fair. Men om man är en mindre firma, och med tanke på att samhället bliver allt mera digitaliserat, så kan man fråga sig om det inte är värt att överväga ett mindre alternativ?

Fakturor och informationsmaterial digitalt

De flesta administrativa funktioner har traditionellt haft ett stort behov av utskrifter och kopiering. Därför har det varit nödvändigt att ha skrivare och kopiatorer som kan hålla till många utskrifter dagligt, samtidigt som att processen går snabbt. Men samhället har ändrat sig en hel del, bara de sista 5–10 åren. Numera kan man med de rätta lösningarna, både fakturera och betala de flesta fakturor digitalt. Man kan beställa varor och sköta det mesta av sin marknadsföring via digitala kanaler. Fördelarna är många, inte minst för miljön eftersom man använder färre papper. Men även eftersom det som står på ett papper snabbt blir oaktuellt, medan digitala informationer löpande kan uppdateras. Nackdelen menar många, är att digitala lösningar kan hackas, och man riskerar att göra sig beroende av tekniken. Men mon vi inte är beroende hur som helst redan, och säkerheten handlar om att ha de rätta IT-säkerhetslösningar på plats.

Skaffa en mindre skrivare istället

Även om man bestämmer sig för att sköta det mesta digitalt, får man då och då behov för att skriva ut enskilda dokument då och då. Samt man bör ha möjlighet att skriva ut brev, om internet ligger nere. Men istället för den stora maskinen som nästan kräver ett eget rum, kan man eventuellt nöjas med en mindre laserskrivare. Även mindre skrivare har i de flesta fall numera multifunktion. Det vill säga de har skanner och därmed kopiatormöjlighet, inbyggt förutom själva skrivaren. En mindre laserskrivare med multifunktion kan idag fås från ca. 1500kr och uppåt, medans priserna startar omkring 3-4000kr om man har behov för färgutskrifter.

0 Comments

Leave a Comment