Ordet marknadsföring kommer från engelska ordet marketing. Marknadsföring är de aktiviteter som ett företag gör för att få eventuella kunders intresse. Företaget försöker skapa erbjudanden som ska få folk intresserade av deras utbud.

En del brukar säga att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet, men det stämmer ju inte riktigt. Det finns bra marknadsföring och det finns dålig, speciellt för små eller nystartade företag. Förknippas de med något negativt så kan de ge ett ordentligt bakslag och istället sätta dem i konkurs eller stora förluster, än att ge dem fler kunder.

Vad innebär bra marknadsföring?

Ett företag kan marknadsföra sig på många bra sätt. Förknippas de med positiva och bra sammanhang så blir folk positivt inställda mot företaget.

Bra marknadsföring kan vara att ge ut något gratis när företaget öppnar. Är det till exempel ett café som öppnar så kan de en morgon när folk ska till jobbet stå och dela ut en frukost påse till dem som går förbi. Det kan vara en smörgås och en juice. Erbjuda dem en kaffe. Självklart ska det ligga en liten broschyr där i också där ni berättar om ert nya café. Eventuellt kan ni erbjuda en rabatt vid första besöket.

Ja det är en kostnad att dela ut massa saker gratis, men förhoppningsvis så gör det att folk får upp ögonen för er. De blir positivt överraskade på morgonen att de får gratis frukost, de berättar för alla på jobbet när de kommer fram dit att ni gav dem gratis frukost. De smakar sen på sin smörgås och juice, och det är jätte gott – Vilket de också kommer berätta för alla. På så vis går ordet, och förhoppningsvis så är det inte bara den som fick gratis frukost som kommer tillbaka till ert café sen, utan även många av dem som de har pratat med. De har fått höra om det där bra nya caféet som öppnat och vill besöka det. Det är här det gäller för er – visa upp ett snyggt, fräscht, mysigt café, kunnig personal som älskar service och produkter av hög kvalité, så att alla blir imponerad och kommer tillbaka. Försök erbjuda något som inte alla andra caféer gör.

Det finns självklart många andra bra sätt att marknadsföra sig på också. Till exempel att donera pengar, hjälpa till med något i samhället och ge bra öppnings erbjudanden med mera.

Jobba med marknadsföring

Tycker du att marknadsföring låter roligt och något du skulle vilja arbeta med? Det finns många bra utbildningar inom reklam, PR och marknadsföring. Har du en bra fantasi och brinner för säljande, då är det nog rätta yrket för dig.

0 Comments

Leave a Comment