Det kan vara svårt att heta vad man vill jobba med. När man går i högstadiet och ska välja gymnasium så är det meningen att man ska tänka på vad man vill göra i framtiden när man väljer program. Kommer man vilja läsa vidare på universitetet? Eller känner man att man absolut inte vill plugga något mer efter gymnasiet så man vill bli något direkt av sin gymnasier utbildning.

Men är man tillräckligt gamma och tillräckligt mogen för att kunna ta ett sådant stort beslut om sin framtid redan i årskurs 9, när man är cirka 15 år?

Inget blir som man tänkt

Man kan ha en jättebra tanke och plan i huvudet, men sen när allt ska bli verklighet så kanske det inte är så lätt och rätt. Man kan ha målat upp en bild av hur ett yrke ska vara, och sen när man väl jobbar så är det inte alls som man tänkt sig.

Det kan vara så att man behöver bli äldre och prova på lite olika jobb innan man hittar det perfekta jobbet där man trivs jättebra.

En del människor vet säkert redan från barnsben vad de vill bli och blir precis det och trivs utmärkt. Men långt ifrån alla har den turen.

Din personlighet avgöra

Din personlighet avgör vilka jobb som passar dig. Det finns jätte många sidor som erbjuder personlighets test, det brukar bestå av cirka 70 frågor, där varje fråga har två val och du väljer det som stämmer bäst för dig. Baserat på dina svar så kan du få förslag på olika yrken som passar dig.

Självklart behöver du inte göra ett personlighets test, du kan ju själv analysera dig och din personlighet.

Det sägs att det finns 16 olika personlighets typer, som kortfattat är:

  • en introvert personlighet, innebär att man är uppmärksam på, och får sin energi ifrån, den inre värden.
  • extrovert personlighet, innebär att man är uppmärksam på sådant som händer runt omkring och att man får energi av alla sociala sammanhang
  • inution, en person som bildar sin uppfattning om världen genom sitt undermedvetna
  • sinnesförnimmelse, har sin uppfattning om världen tack vare de fem sinnena och baserat på konkret och praktisk info
  • tänka, baserar sina beslut på logik och objektivitet
  • känna, baserar sina beslut på subjektivitet
  • bedömning, här är det struktur och planering som gäller
  • perception, är spontan och tveksam i ett

Vilken kategori tillhör du? Genom att lära känna ditt eget jag, hur du tänker och upplever omvärlden, vad du tycker om och så vidare så kan du hitta en lista med olika yrken som passar just dig.

0 Comments

Leave a Comment